Хор данас22. May. 2016 • 05:34

Мешовити Хор „Свети Јован Богослов“ при шабачкој саборној цркви Св. Петра и Павла, као такав делује од 1996. године. Те године се упокојио Петар Далош, дотадашњи хоровођа, диригент и певач. То је подстакло ранија размишљања о подмлађивању и омасовљењу хора, па је одлучено да се оснује мешовити хор, а да стари чланови уђу у нови хор.

Хором је најпре дириговала Слађана Милинковић, која је скоро две године певала са старим хором у првом тенору. Крајем године диригентску одговорност преузима Марица Пријовић, наставник музичке културе у о.ш. „Селе Јовановић“ у Шапцу, што успешно обавља све до 2004. године.

Поред певања светих литургија у својој цркви сваке недеље и празником, хор је пратио Владику Лаврентија на богослужењима у скоро свим црквама и манастирима шабачко-ваљевске епархије.

Такође, хор својим певањем украшава венчања, крштења и славе, а од заслужних чланова се опрашта певањем опела. Поред духовне, хор негује и стару српску народну музику, коју изводи у пригодним приликама. Учествује у културном животу града певањем на свечаним отварањима разних изложби, представљањима нових књига, разним културним академијама, свечаностима...

У духовном животу хора важно место заузимају посете значајним српским манастирима (Овчарско-кабларска клисура, Фрушка Гора, Соко итд.). Своје певачко умеће и искуство дели са другим црквеним хоровима из окружења. Учествује на смотрама црквених хорова у Руми, Ваљеву и Београду, размењује посете са црквеним хоровима из Футога, Бежаније, Карловачке богословије, Сремске епархије, Ћуприје и збратимљеним хоровима из Берлина и Бечеја. Посебно је интезивна сарадња са Црквеним певачким друштвом „Свети Георгије“ из Бечеја, које је сваке године почасни гост на слави хора.

Свој раскошни репертоар хор је представио и ван наше земље. Приликом путовања по Мађарској, Аустрији, Немачкој, Француској, Италији, Ватикану, Грчкој, Словенији и Републици српској, одржао је велики број успешних концерата, како у православним тако и у католичким црквама, за њихове вернике. У овим својеврсним мисијама добре воље, поред комуникације успостављене песмом, важни су и лични контакти чланова хора са својим домаћинима који суштински унапређују односе међу људима.

Хор је део свога појања снимио на два компакт диска: „Света Литургија“, снимљен у манастиру Каона и „Концерт у Химелстиру“, снимљен уживо у српском православном манастиру у Немачкој, под диригентским вођством маестра Бранка Ђурковића.

Од новембра 2004. године, диригент хора је професор Снежана Ранковић. У протекле две године хор је имао две турнеје: прву 2005. године по Словенији, Хрватској и Аустрији и другу исте године по грчком острву Кефалонија.

За организацију је и даље задужен директор хора, протојереј Томислав Лукић.

Хор „Свети Јован Богослов“ састаје се најмање три пута недељно. Редовне пробе су уторком и четвртком од 20 до 21 час и 15 минута и одржавају се у хорској сали.

Када се припрема за турнеју или путовање, хор се свакодневно састаје. Наравно, ансамбл сваке недеље пева на Литургији у свом храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу. Посебно узбуђење и част приликом службе ансамблу дарује присуство Његовог преосвештенства Господина Лаврентија, уз присуство комплетног свештеничког братства.

Хор на репертоару има Литургију по Светом Јовану Златоустом - Стевана Мокрањца, али и многе друге композиције страних и домаћих аутора: Бортњанског, Чајковског, Теодоракиса, Тајчевића, Маринковића, Станковића и многих других.

Хор у садашњем саставу