Историјат22. May. 2016 • 05:44

Град Шабац није случајно познат као град музике. Први клавир у ослобођеној Србији донет је у Шабац. Шабац је добио и први оркестар, који је довео Јеврем Обреновић, али га је његов брат, кнез одвео у Крагујевац.

Шабачки епископ Јоаникије Нешковић стара се још од 1852. године о побољшању певања у шабачкој Гимазији. Он Попечитељству Просвешченија предлаже да се црквено певање предаје и у полугимназији, а не само у 3. и 4. разреду основне школе, како је до тада практиковано.

Први хор, Шабачко певачко друштво, основан је 1865. године. Његов први диригент био је Адолф Лифка. Хор је певао у цркви о празницима, затим на венчањима, сахранама и парастосима. Уз неколико прекида постојао је све до почетка другог светског рата.

Певачко друштво „Занатлија“ основано је 01.09.1923. године. До 1929. године хор је омасовљен и претвара се у мешовити. Иако је овај хор певао у православној цркви, у њему је певало и неколико католика и неколико Јевреја. Друштво је било активно све до другог светског рата.

Својим кратким деловањем између два светска рата, у шабачкој музици трага је оставило још неколико певачких дружина.

Певачко друштво „Невен“ основано је 04.04.1926. године. Постојало је до 25.12.1927. године, када је спојено са Шабачким певачким друштвом. Затим, треба још поменути Руско-Српско певачко друштво (1929.) и Певачку жупу Толингер, као удружење певачких друштава из Шапца, Ваљева, Лознице и Бјељине (1937 ).

Када је деведесетих година 19. века занемарен рад Шабачког певачког друштва и црква остала без хорског певања, осетила се потреба да црква има свој хор који неће зависти од других. Тада је, 1892. године, основано „Певачко друштво шабачке цркве“. Хор је певао у својој цркви до почетка првог светског рата, када је угашен.

Септембра 1941. године у Шабац су почеле да пристижу избеглице из Војводине, Хрватске и Босне. Међу њима је било доста оних који су се у својим местима бавили музиком, па је искоришћена прилика да се у цркви оснује мушки хор под називом „Избеглички хор“. Он у току 1942. године прераста у мешовити црквени хор, који наставља са радом и по завршетку рата. Хор је дуго одолевао систематском гушењу хорског живота у новоствореној држави и најразноврснијим притисцима на чланове црквене заједнице да га напусте. Поклекнуо је тек 1964. године, када је на Светог Саву последњи пут певао.

Поновно буђење црквеног појања почиње 1978. године, када мања група млађих свештеника, потпомогнута од неколико својих парохијана, оснива мушки октет.

Певало се у четири гласа, без вежбања и више по слуху. Са озбиљним радом се почиње 1985. године, доласком нових чланова, искусних певача. Тада дужност диригента преузима свештеник Томислав Лукић, а од 1990. године хор повремено увежбава и диригује њим професор Пера Далош.

Дана 9. октобра 1995. године, хор је прославио своју прву славу, Светог Јована Богослова и од тада носи име Хор „Свети Јован Богослов“ при шабачкој саборној цркви. Као такав, хор делује од 1996. године, када прераста у мешовити и започиње ново поглавље у својој историји.