Осми фестивал црквених хорова6. Oct. 2007 • 18:54

У суботу, шестог октобра 2007 у Бачкој Паланци,одржан је осми фестивал црквених хорова.

У цркви светог Јована Крститеља, лепотом својих гласова и високим виртуозитетом, четири хора се се представила публици у Бачкој Паланци.

Домаћин хор из Бачке Паланке, Свети Јован Крститељ певао је на почетку концерта. Овај ансамбл је основан 1993. и он богати културни и црквени живот у Бачкој Паланци већ више од деценије.

Његов највећи успех је био на осмом међународном хорском фестивалу, у организацији "Musica Mundi", који је одржан у Будимпешти у 2001 где је у категорији мешовитих хорова, освојио прво место. Његова друга признања су и вредна, као и наступи у Србији. Од оснивања хора, диригент хора је професор Снежана Жујић.

Мушки црквени хор Свети Серафим Саровски из Земуна је основан у септембру 2003. Састоји се од двадесет чланова. Певање песме Богородице Дјево (дословно: Богородице), радујсја (дословно: Радуј се) и Достојно јест (дословно: Достојан је) нас је подсетио на старе дане. Хором руководи диригент професор Марко Тешић.

Певањем широког репертоара и завршавањем песмом "Тебе Бога Хвалим" (дословно: Теби Господе и похвале), коју је написао Стеван Мокрањац, увећао је перформанс црквени хор Свети "Јован Богослов" из Шапца.

Инспирисани диваним пријемом и гостопримством, хор још једном, на прави начин представља свој град.

Задовољство чланова хора је још веће, јер су певали у овом граду први пут. Чланови хора Светог Јована Богослова из Шапца и диригент Снежана Ранковић-Ђерић, били су награђени великим аплаузом и букетом цвећа.

Црквени хор из Епархије Браничевске, из Пожаревца наступао је последњи. Овај хор се углавном састоји од студената и средњошколаца. Ансамбл је певао композиције је Мокрањца, Рахмањинова и Кедрова. Млади професор Љиљана Ракић, диригент овог музичког ансамбла, оставила је наду да ће постати један од најнаграђиванијих диригената у нашој земљи.

На крају концерта сви хорови су певали заједно. То је било величанствено слављење Бога коијм је дириговала Снежана Ранковић – Ђерић. Можда овај опис не може да заступа све позитивне сензације. Ипак, публика у Шапцу ће свакако имати прилику да чује ове хорове у Шапцу и да ужива у лепоти, младости и величанствености црквене музике.