Гостовање црквеног Хора Свети Јован Богослов у Белорусији16. Jul. 2007 • 19:00

Мешовити хор Свети Јован Богослов при шабачкој саборној цркви успешно је представио Србију, која је ове године први пут учествовала на 15. Међународном фестивалу духовне музике „Магутни Божа“ у белоруском граду Могиљову, освојивши специјалну награду.

Фестивал „Магутни Божа“ је ове године окупио преко хиљаду извођача из 16 земаља, међу којима су били хорови, камерни ансамбли и солисти из Белорусије, Русије, Пољске, Велике Британије, Молдавије, Украјине, Немачке, Летоније, САД, Италије и других земаља.

Циљ фестивала, на којем су као и ранијхих година учествовали представници православне, католичке, протестантске и јеврејске конфесије, јесте препород духовне културе и јединство хришћана различитих вероисповести.

Под диригентском палицом проф. Снежане Ранковић-Ђерић, хор Свети Јован Богослов је осим учешћа у такмичарском делу, одржао и солистички концерт у катедрали Успећа Пресвете Девице у Могиљову на којем је извео духовна дела Мокрањца, Архангелског, Глазунова и Чајковског, што је привукло велику пажњу публике и учесника фестивала.

Уз ангажовање амбасаде Србије у Минску и свесрдну подршку митрополита Минског и Солуцког, патријаршијског егзарха Белоруске православне цркве Филарета, гостовање хора "Свети Јован Богослов" проширено је у турнеју по Белорусији, у оквиру које је овај хор имао још три запажена наступа - у Бобруској и Пинској епархији и манастиру Жировичи.

РТВ- Србија